U bevindt zich hier: HomeAgenda6 april: Lezing dr. Frits Naerebout Catulle, ave atque vale

6 april: Lezing dr. Frits Naerebout Catulle, ave atque vale

Spreker: dr. Frits Naerebout
Tijdstip: 15.30 - 16.30 uur
Locatie: Leemanszaal, Rijksmuseum van Oudheden
Kosten: gratis. (Excl. Museumentree).
Aanmelden: Aanmelden via website

 In samenwerking met uitgeverij Primavera Pers

Gaius Valerius Catullus werd in ongeveer 84 v.Chr. geboren in Verona. Hij stierf toen hij ergens in de dertig was. Desalniettemin had hij in zijn korte bestaan naam gemaakt als dichter. Voldoende naam om de geschiedenis in te gaan en in de herinnering te blijven tot de Week van de Klassieken in 2018. Van de dichters die vandaag de dag befaamd zijn, moeten we maar afwachten of ze dat over twee millennia nog zijn. </p>

Bijna was Catullus voor ons alleen een naam geweest, zoals veel schrijvers uit de Griekse en Romeinse wereld alleen als naam voortleven, of dankzij een paar korte citaten. Maar van Catullus’ hand bleven 2300 versregels bewaard dankzij ijverig kopieerwerk van middeleeuwse monniken (in slechts één handschrift, dus dat was wel kantje boord). Toen dat handschrift opdook, werd de vrijwel vergeten Catullus in één klap opnieuw beroemd: de Renaissance-dichters in heel Europa zagen in Catullus een verwante geest die zij wilden lezen, vertalen, imiteren. En zijn roem duurde, met wat ups-and-downs, voort tot op de dag van vandaag.

Misschien is Catullus wel de meest geliefde Romeinse dichter. De hamvraag is natuurlijk: waarom? Wat heeft Catullus ons na 2000 jaar te bieden?

Na afloop van de lezing wordt een nieuwe Nederlandse vertaling van de complete gedichten van Catullus gepresenteerd. De tekst is vertaald en voorzien van een inleiding en uitgebreide aantekeningen door classicus Ype de Jong. Frits Naerebout schreef een stuk voor de inleiding over de waardering voor Catullus’ werk na de Oudheid. Het boek wordt uitgegeven door Primavera Pers in Leiden.

Rijksmuseum van Oudheden | Rapenburg 28 | Leiden

 

.

 

 

 

 

 

 

Free business joomla templates