U bevindt zich hier: HomeThemaboekje 2018

Themaboekje 2018: Het portiek van de buren

Uitsnede Omslag Themaboek Afdalingen gr

 

 

 

 

 

Speciaal voor de Week van de Klassieken (5 - 15 april 2018) verschijnt van Amsterdam University Press het boek:

 • David Rijser, 'Het portiek van de buren. Verbeeldingen van denken in de Oudheid', Amsterdam University Press

Omslag Themaboek AfdalingenHet boekje is een publicatie van Amsterdam University Press en kost slechts € 2,99. Bij verschillende activiteiten in het kader van de Week van de Klassieken krijgen betalende bezoekers het boekje cadeau.

Themaboekje Het portiek van de buren

Wij leerden op school dat de literatuur pas volwassen werd aan het begin van de twintigste eeuw, toen James Joyce in dichtbedrukte pagina’s zonder komma’s of punten weergaf wat er door het hoofd van zijn hoofdpersoon omging. Je vroeg je dan af, in de schoolbanken van het gymnasium: en de Grieken en Romeinen dan? Die moeten toch reuzeveel en uiterst diep hebben gedacht – de Grieken waren immers de uitvinders van de filosofie, en de Romeinen hadden, met Marcus Aurelius, zelfs een filosoof op de keizerstroon!

Maar nee, de leraar Engels had gelijk. Wie in de antieke literatuur en beeldende kunst op zoek gaat naar beschrijvingen, weergaven of verbeeldingen van het denkproces, komt bedrogen uit. Nauwelijks alleenspraken in tragedie en epos, geen ‘Denkers’ als van Rodin, geen autobiografieën. En als het op filosofische teksten aankomt: vooral dialogen.

Hoe dat komt, en hoe Griekse en Romeinse schrijvers en kunstenaars dan wel met het motief van het ‘denken’ omgingen, onderzoekt David Rijser in een essay dat verschijnt ter gelegenheid van de Week van de Klassieken 2018. Hij gaat op zoek naar denkende mensen in literaire teksten door de Oudheid heen en probeert te achterhalen wat ze dachten, en wat ze over denken dachten. Naar Odysseus die ‘tweeërlei overwoog, en dit scheen hem het beste te zijn’; naar Socrates die verstijfd in een portiek staat, omdat hij ‘iets uit moet denken’. Naar de onuitgesproken wanhoop van Medea en Dido. Naar het 'denkatorium’ waarmee de komediedichter Aristophanes denkers belachelijk maakte. Naar ongeschoren en ongewassen beroepspeinzers in het Romeinse keizerrijk. En naar kerkvader Augustinus, die pas rond 400 na Christus een literaire vorm voor het innerlijke gesprek uitvond.

Over de auteur
David Rijser doceert Klassieke Talen en Oudheidwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde bij AUP eerder Een telkens nieuwe oudheid. Of: Hoe Tiberius in New Jersey belandde (2016) en Raphael’s Poetics. Art and Poetry in High Renaissance Rome (2012). Daarnaast schrijft hij in de media over de klassieken, onder meer in NRC Handelsblad.

Boekgegevens
David Rijser, Het portiek van de buren. Verbeeldingen van denken in de Oudheid, Amsterdam University Press, Paperback, ISBN 978 94 629 8845 3, 70 blz., € 2,99 (5 april 2018)

Geschenkboeken 2008 - 2011 en 2013, 2014, 2015, 2016, 2017
Met het themaboekje 2018 (David Rijser, Het portiek van de buren) en het gratis e-book sluiten Uitgeverij Athenaeum, Ambo Anthos, Amsterdam University Press en de Week van de Klassieken aan bij de succesvolle geschenkboekenactie van eerdere edties van de Week van de Klassieken. Tijdens de Week van de Klassieken in de periode 2008 – 2011 gaven Uitgeverij Athenaeum en Uitgeverij Athenaeum/ Ambo Anthos een geschenkboek cadeau bij aanschaf van geselecteerde actietitels. Vanaf 2013 gaven Uitgeverij Athenaeum en de Week van de Klassieken voor het eerst een e-book cadeau. Vanaf 2016 sluit Ambo | Anthos uitgevers zich aan bij Uitgeverij Athenaeum en de Week van de Klassieken. Eerdere geschenkboeken waren:

 • F. Meijer, Lessen in beschaving: Athene, Rome en Washington, Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2008
 • P. Gerbrandy, De marteling van het genot: Grieken en Romeinen over lust, verlangen en vervoering, Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2009
 • I. Dros, Charisma: Odysseus, van held tot schurk, Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2010
 • R. Steenbeek, Parels van Rome: een reisverhaal, Ambo/Athenaeum, 2011
 • Aristophanes, De Kikkers (inleiding en vertaling Marietje d’Hane-Scheltema), Uitgeverij Athenaeum, 2013 (e-book)
 • F. Meijer, Keizers sterven niet in bed: van Caesar tot Romulus Augustulus, 44 v.Chr. - 476n.Chr., Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2014 (e-book)
 • F. Meijer, H. van Dolen, O. Hekster, Te wapen. Acht spraakmakende slagen uit de oudheid, Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2015
 • Tom Holland, Perzisch vuur, Athenaeum-Polak & Van Gennep 2015 (e-book)
 • L. Verhuyck, Wandelen door het antieke Rome, Athenaeum-Polak & Van Gennep, Ambo | Anthos uitgevers, 2016
 • Marjoleine de Vos, Afdalingen. Opzoek naar onsterfelijkheid in de antieke mythes, Athenaeum-Polak & Van Gennep, Ambo | Anthos uitgevers, 2017
 

UitgeverijAthenaeum

Free business joomla templates