U bevindt zich hier: HomeThemaboekje 2018

Themaboekje 2018: De portiek van de buren

Uitsnede Omslag Themaboek Afdalingen gr

 

 

 

 

 

Speciaal voor de Week van de Klassieken (5 - 15 april 2018) verschijnt van Amsterdam University Press het boek:

 • David Rijser, 'De portiek van de buren. Verbeeldingen van denken in de Oudheid', Amsterdam University Press

Omslag Themaboek AfdalingenHet boekje is een publicatie van Amsterdam University Press en kost slechts € 2,99. Bij verschillende activiteiten in het kader van de Week van de Klassieken krijgen betalende bezoekers het boekje cadeau.

Themaboekje De portiek van de buren
In het themaboekje van de Week van de Klassieken gaat David Rijser op zoek naar manieren waarop denken in antieke literatuur en beeldende kunst werd weergegeven. Dat voert hem langs homerische helden die praktische beslissingen moeten nemen en daarbij 'hun gemoed toespreken', langs filosofen die verstijfd in een portiek staan en langs Romeinen die met hun geweten worstelen. Rijser kijkt daarbij het portret van Socrates doordringend in de ogen, snuffelt rond in het 'denkatorium' uit een komedie van Aristophanes, luistert meelevend naar de wanhoop van Medea en Dido – en ontdekt ten slotte dat kerkvader Augustinus de literaire vorm die hij aan het denkproces gaf ontleende aan de Latijnse erotische poëzie. Stof tot nadenken dus!

Over de auteur
David Rijser doceert Klassieke Talen en Cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde in 2016 Een telkens nieuwe oudheid. Of: Hoe Tiberius in New Jersey belandde en schrijft ook in de media over de klassieken.

Boekgegevens
David Rijser, De portiek van de buren. Verbeeldingen van denken in de Oudheid, Amsterdam University Press, Paperback, ISBN 978 94 629 8845 3, 70 blz., € 2,99 (5 april 2018)

Geschenkboeken 2008 - 2011 en 2013, 2014, 2015, 2016, 2017
Met het themaboekje 2018 (David Rijser, De portiek van de buren) en het gratis e-book sluiten Uitgeverij Athenaeum, Ambo Anthos, Amsterdam University Press en de Week van de Klassieken aan bij de succesvolle geschenkboekenactie van eerdere edties van de Week van de Klassieken. Tijdens de Week van de Klassieken in de periode 2008 – 2011 gaven Uitgeverij Athenaeum en Uitgeverij Athenaeum/ Ambo Anthos een geschenkboek cadeau bij aanschaf van geselecteerde actietitels. Vanaf 2013 gaven Uitgeverij Athenaeum en de Week van de Klassieken voor het eerst een e-book cadeau. Vanaf 2016 sluit Ambo | Anthos uitgevers zich aan bij Uitgeverij Athenaeum en de Week van de Klassieken. Eerdere geschenkboeken waren:

 • F. Meijer, Lessen in beschaving: Athene, Rome en Washington, Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2008
 • P. Gerbrandy, De marteling van het genot: Grieken en Romeinen over lust, verlangen en vervoering, Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2009
 • I. Dros, Charisma: Odysseus, van held tot schurk, Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2010
 • R. Steenbeek, Parels van Rome: een reisverhaal, Ambo/Athenaeum, 2011
 • Aristophanes, De Kikkers (inleiding en vertaling Marietje d’Hane-Scheltema), Uitgeverij Athenaeum, 2013 (e-book)
 • F. Meijer, Keizers sterven niet in bed: van Caesar tot Romulus Augustulus, 44 v.Chr. - 476n.Chr., Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2014 (e-book)
 • F. Meijer, H. van Dolen, O. Hekster, Te wapen. Acht spraakmakende slagen uit de oudheid, Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2015
 • Tom Holland, Perzisch vuur, Athenaeum-Polak & Van Gennep 2015 (e-book)
 • L. Verhuyck, Wandelen door het antieke Rome, Athenaeum-Polak & Van Gennep, Ambo | Anthos uitgevers, 2016
 • Marjoleine de Vos, Afdalingen. Opzoek naar onsterfelijkheid in de antieke mythes, Athenaeum-Polak & Van Gennep, Ambo | Anthos uitgevers, 2017

 

.

 
 logo tekst AUP RGB v01
Free business joomla templates