U bevindt zich hier: HomeThemaboekje 2019

Themaboekje 2019: Wahibre-em-achet en andere Grieken

Uitsnede Omslag wahibre-em-achet en andere grieken gr

 

 

 

 

 

Speciaal voor de Week van de Klassieken (4 - 14 april 2019) verschijnt van Uitgeverij Omniboek het boek:

 • Jona Lendering, 'Wahibre-em-achet en andere Grieken - landverhuizers in de oudheid', Uitgeverij Omniboek

Omslag wahibre-em-achet en andere griekenHet boekje is een publicatie van Uitgeverij Omniboek en kost slechts € 2,99. Bij verschillende activiteiten in het kader van de Week van de Klassieken krijgen betalende bezoekers het boekje cadeau.

Themaboekje Wahibre-em-achet en andere Grieken - landverhuizers in de oudheid
Het is het themaboekje van de Week van de Klassieken is gewijd aan migratie. De sarcofaag van Wahibre-em-achet in het Rijksmuseum van Oudheden heeft de vorm van een mummie. Op de deksel staan de godinnen Isis en Nefthys, de overledene was gemummificeerd en op zijn laatste reis kreeg hij gezelschap van shabti's, kleine beeldjes van bedienden. De naam van de overledene betekent "horizon van Wahibre" en verwijst naar farao Wahibre Psamtek, zodat we de overledene kunnen dateren tijdens of kort na diens regering (664-610 v.Chr.).

Wahibre-em-achet moet de vorst persoonlijk hebben gekend. Dit was een man uit de absolute elite van Egypte en als de inscriptie op de sarcofaag niet de namen van zijn ouders zou hebben vermeld, Alexikles en Zenodota, zou niets ons hebben doen vermoeden dat hij afkomstig was uit een Griekse familie.

Er zijn in de Oudheid tienduizenden landverhuizers geweest als hij en over hen gaat Wahibre-em-achet en andere Grieken. Of beter: het gaat niet zozeer over de migranten zelf als wel over de manieren waarop we hen kunnen kennen.

Over de auteur
Jona Lendering is historicus en werkzaam in de wetenschapsvoorlichting. Hij is vooral bekend van zijn websites MainzerBeobachter.com en Livius.org.

Boekgegevens
Jona Lendering, Wahibe-em-achet en andere Grieken - landverhuizers in de oudheid, Uitgeverij Omniboek, paperback, ISBN 9789401915809, €2,99 (4 april 2019)

Geschenkboeken 2008 - 2011 en 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018
Met het themaboekje 2019 (Jona Lendering, Wahibe-em-achet en andere Grieken) sluiten Uitgeverij Athenaeum, Ambo Anthos, Amsterdam University Press, Uitgeverij Omniboek en de Week van de Klassieken aan bij de succesvolle geschenkboekenactie van eerdere edties van de Week van de Klassieken. Tijdens de Week van de Klassieken in de periode 2008 – 2011 gaven Uitgeverij Athenaeum en Uitgeverij Athenaeum/ Ambo Anthos een geschenkboek cadeau bij aanschaf van geselecteerde actietitels. Vanaf 2013 gaven Uitgeverij Athenaeum en de Week van de Klassieken voor het eerst een e-book cadeau. Vanaf 2016 sluit Ambo | Anthos uitgevers zich aan bij Uitgeverij Athenaeum en de Week van de Klassieken. Eerdere geschenkboeken waren:

 • F. Meijer, Lessen in beschaving: Athene, Rome en Washington, Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2008
 • P. Gerbrandy, De marteling van het genot: Grieken en Romeinen over lust, verlangen en vervoering, Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2009
 • I. Dros, Charisma: Odysseus, van held tot schurk, Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2010
 • R. Steenbeek, Parels van Rome: een reisverhaal, Ambo/Athenaeum, 2011
 • Aristophanes, De Kikkers (inleiding en vertaling Marietje d’Hane-Scheltema), Uitgeverij Athenaeum, 2013 (e-book)
 • F. Meijer, Keizers sterven niet in bed: van Caesar tot Romulus Augustulus, 44 v.Chr. - 476n.Chr., Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2014 (e-book)
 • F. Meijer, H. van Dolen, O. Hekster, Te wapen. Acht spraakmakende slagen uit de oudheid, Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2015
 • Tom Holland, Perzisch vuur, Athenaeum-Polak & Van Gennep 2015 (e-book)
 • L. Verhuyck, Wandelen door het antieke Rome, Athenaeum-Polak & Van Gennep, Ambo | Anthos uitgevers, 2016
 • Pausanius, Beschrijving van Griekenland, gids van toen voor de toerist van nu, Athenaeum-Polak & Van Gennep. Vertaler: Peter Burgersdijk, 2016 (e-book)
 • Marjoleine de Vos, Afdalingen. Opzoek naar onsterfelijkheid in de antieke mythes, Athenaeum-Polak & Van Gennep, Ambo | Anthos uitgevers, 2017
 • David Rijser, De portiek van de buren. Verbeeldingen van denken in de Oudheid, Amsterdam University Press, 2018
 • Mathew Dennison, De twaalf Caesars, Uitgeverij Omniboek 2018 (e-book)

.

 
 logo-omnibook
Free business joomla templates